دکتر حامد بهشتی، تبدیل آب شور دریا به آب آشامیدنی
دکتر حامد بهشتی و مهندس علی حکیم مبتکران ایرانی با دستگاه آب شیرین کن خود
شاهکار دانشمند ایرانی در تحقق رویای تبدیل آب شور دریاها به آب آشامیدنی
دکتر حامد بهشتی و مهندس علی حکیم مبتکران ایرانی با دستگاه آب شیرین کن خود که با نیروی خورشیدی کار میکند برنده استارتاپ آلمان شدند. این دستگاه میتواند بسیاری از مشکلات آبی جهان را حل کند.
بسیاری از کارشناسان محیط زیست در جهان احتمال وقوع جنگهای بعدی در جهان را بر سر مسئله کمبود اب آشامیدنی چندان دور از ذهن نمیدانند و معتقدند با روند کنونی زمین و افزایش سالیانه دمای کره زمین شاید این امر اجتناب ناپذیرباشد مگر آنکه یک راه حل منطقی برای آن در نظر گرفته شود , اما براستی چرا وقتی بیش از دو سوم کره زمین را آب تشکیل داده اما بیش از دو میلیارد نفر در جهان از دسترسی به آب آشامیدنی سالم در جهان محرومند
پاسخ ساده است : آب شیرین به روی کره زمین بسیار محدود است.
از دیرباز تمام جوامع بشری به دنبال راهی برای تبدیل اب شور دریاها و اقیانوسها به آب قابل آشامیدن بودند ولی تاکنون کشورهای بسیار کمی و آنهم با هزینه های بسیار بالا و بصورت بسیار محدود موفق به انجام آن شدند , اما هم اکنون دو نخبه ایرانی از مجموعه گنجینه ایرانیان خارج از کشور به نام دکتر حامد بهشتی و مهندس علی حکیم این رویای دیرینه انسانها را با کوششی مثال زدنی به واقعیت تبدیل کرده اند آن هم با کمترین هزینه ممکن.
دکتر حامد بهشتی فارغ التحصیل رشته محیط زیست و انرژی های تجدید پذیر درکشور آلمان بوده و توانسته با اختراع این دستگاه تصفیه آب، علاوه بر نجات جان میلیونها نفر در کره زمین، این دستاورد بزرگ علمی را به نام ایران و ایرانیان به ثبت برساند ، دستگاه تصفیه آب ابداعی دانشمند کشورمان دارای کیفیت بالابوده و از نمونه های خارجی ساخته شده برتر و از قیمت پائین و طول عمر بیشتری برخوردار است که هم اکنون از آن در اعماق آفریقا و در کنیا براحتی توسط بومیان در حال بهره برداری میباشد .
درباره این دانشمند موفق ایرانی ؛ از زبان خود ایشان
بنده در مقطع کارشناسی در رشته علوم سیاسی در دانشگاه تهران تحصیل کردم ولی از ابتدای دانشگاه برخلاف موضوع رشتهام در حوزه انرژی فعالیت و مطالعه داشتم. مطالعه خود را از نیز از حوزه نفت و گاز آغاز کرده بودم و با پژوهشکده صنعت نفت و پژوهشکده نیرو همکاری داشتم و پس از مدتی به سمت انرژیهای تجدیدپذیر رفتم , من از ابتدا به کشور لبنان علاقهمند بودم و بعد از مقطع کارشناسی برای تحصیل در حوزه انرژی خورشیدی به آنجا رفتم و در دانشگاه آمریکایی بیروت تحصیل کردم. دست بر قضا در آن زمان جنگ سی و سه روزه سال 2006 آغاز شد. پس از جنگ، که بازسازی لبنان شروع شده بود در لبنان مشکل برق وجود داشت. من به دلیل تخصصم در این زمینه، فعالیتهای زیادی را در این خصوص انجام دادم و در ادامه مشاور سازمان ملل در زمینه انرژی خورشیدی شدم و در پروژههایی همکاری داشتم که اساتیدم در دانشگاه، مشاور آن بودند. این یک نقطه پرش برای من بود. در سال 2007 نیز وارد حوزه کاربرد انرژی خورشیدی در زمینههای کشاورزی شدم.
در ادامه برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا به آلمان رفتم که البته بخشی از موضوع تحقیق من در کانادا انجام میشد. پروسه تحصیلی بنده نیز بر محور مدیریت انرژیهای تجدیدپذیر و محیط زیست با عنوان Environmental Science در دانشگاه برلین سپری شد. مدرکی هم در زمینه مدیریت انرژیهای تجدیدپذیر در کشورهای در حال توسعه از دانشگاه درسدن اخذ کردم. در این دوران و در سال 2014-2013 ایده کار روی آبشیرینکن خورشیدی به ذهنم رسید. در آن زمان هم تخصص برق خورشیدی و هم تولید آب را داشتم. طراحی، ساخت و دیگر کارها هم دو سالی زمان گرفت و طبق تجربههایی که در مناطق مختلف جهان کسب کرده بودم و علاقهای که در زمینه کار در مناطق کم برخوردار و غیرمتصل به شبکه داشتم، این نوع کسب و کار را حول محور سیستمی که شکل داده بودم، ایجاد کردم.
ویژگیهای منحصر بفرد دستگاه اب شیرین کن شما چیست؟
- سادگی در مونتاژ و تعمیر
- صرفه اقتصادی بالای سیستم
- اتصال مستقیم به شبکه خورشیدی بدون نیاز به باتری و یا دیزل
ما بالغترین تکنولوژی آبشیرینکن را انتخاب کردیم و ایرادهای آن را مانند گران بودن، پیچیده بودن و مصرف بالای برق را هدف قرار دادیم. پیچیدگی آن را به شکلی ساده کردیم تا مردم بومی در آفریقا هم بتوانند با یک آچار و پیچگوشتی 80 درصد تعمیرات را انجام دهند و این متضمن پایداری پروژه در آن مناطق خواهد بود. سادگی کار تا جایی هست که بچههایی که دبیرستان را تمام نکردهاند هم توانستند با دو روز آموزش مسئولیت تعمیرات و نگهداری و بهرهبرداری از دستگاه را به عهده گیرند. ساختن چیز سادهای که کار بکند خیلی سخت هست و مدتها ساده کردن این سیستم از ما زمان برد.
مسئله مصرف برق دستگاه را با انتقال به مصرف خورشیدی حل کردیم و با ساده کردن و خورشیدی کردن به ویژگی سوم رسیدیم؛ یعنی باعث پایین آمدن قیمت آن شدیم. هزینه تعمیر و نگهداری سیستم هم خیلی پایین هست و این کار ما را اقتصادی نگه میدارد. پیش از این شرکتهایی بودهاند که آبشیرینکن خورشیدی ساختهاند اما ما سیستم یک میلیون یورویی را به پنجاه هزار یورویی تبدیل کردیم. ضمن آن که به این وسیله هزینه تولید آب شیرین از آب دریا توسط این سیستم برای 1000 لیتر تنها حدود 50 سنت خواهد بود. بهاینترتیب هر سه مسئله را حل کردیم. این آب در مناطق روستایی با قیمت حدود یکچهلم قیمت آبهای دیگر فروخته میشود و طبق گفته وزیر آب کنیا، ما ارزانترین آب کنیا را تولید میکنیم.