الزام به دریافت مهر خروج دانشجویی پیش از مسافرت به ایران برای دانشجویان خارج از کشور
طبق اطلاعیه که صادر شده است تمام دانشجویان خارج از کشور می بایستی پیش از مسافرت به ایران مهر خروج دانشجویی را دریافت کرده باشند
بر اساس مقررات وزارتخانه های «علوم، تحقيقات و فناوري» و «بهداشت، درمان و آموزش پزشكي» از تاريخ 01 / 07 / 1400 امكان صدور معرفي نامه براي آن دسته از دانشجويانی كه نسبت به دريافت مهر اجازه خروج دانشجويي از نمايندگيهاي ايران اقدام ننموده و بدون درج مهر اجازه خروج دانشجويي به كشور وارد شوند، ميسر نخواهد بود.
بنابراین به دانشجويان شاغل به تحصيل در خارج از كشور تأكيد می شود تا پيش از سفر به ایران، حتما نسبت به درخواست مهر اجازه خروج دانشجوئي از طريق سامانه ميخك و دريافت آن از نمایندگی های ایران در كشور محل تحصيل اقدام و سپس به كشور مسافرت نمايند.
بر اساس تصمیم گرفته شده؛ امکان مکاتبه و ثبت درخواست از طرف دانشجوی تحت نظر سازمان امور دانشجویان وزارت علوم و یا وزارت بهداشت برای دریافت مجوز خروج پس از تاریخ اعلام شده میسر نخواهد بود.
برای دریافت مهر خروج دانشجویی، دانشجویان خارج از کشور می بایستی یک گواهی اشتغال به تحصیل در ترم جدید را از دانشگاه دریافت نموده و سپس آنرا در سامانه میخک جهت تایید توسط نمایندگی های بارگزاری نمایند.
در صورت تایید این شرایط از طرف نمایندگی ها، در گذرنامه ایرانی یک مهر تردد دانشجویی با اعتبار یکساله از مهر ماه سال تحصیلی جاری تا شهریور سال بعد به دانشجو تعلق خواهد گرفت.
اطلاعیـــــــــــــــــــه تمدید مهلت خروج دانشجویان تا پایان سال 1400
اداره امور کنسولی وزارت امور خارجه در اطلاعیه ای خبر از مهلت اقامت داشجویانی که با مهر خروج دانشجویی از اسفند ماه سال 98 به کشور مسافرت داشتند داد.
در این اطلاعیه آمده است که : با تلاشها و پیگیریهای به عمل آمده؛ پلیس گذرنامه و مهاجرت ناجا موافقت خود را با تمدید مهر اجازه خروج دانشجویی قبلی بدون نیاز به مراجعه حضوری به مراجع ذیربط تا تاریخ 29 / 12 / ۱۴۰۰ اعلام کرد.
همچنین تأکید می گردد که کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور قبل از اتمام مهلت قانونی اقامت خود در کشور های مربوطه نسبت به مراجعت به دانشگاه محل تحصیل خود اقدام نمایند. .
مهلت اجازه خروج دانشجویانی که از مقطع زمانی اول اسفند ماه سال 1398 به بعد وارد کشور شده و بیش از چهار ماه در کشور توقف داشته و دارای مهر اجازه خروج دانشجویی در گذرنامه خویش از تاریخ 01 / 07 / 1398 لغایت 31 / 06 / 1399و یا تاریخ 01 / 07 / 1399 لغایت 31 / 06 / 1400 می باشند، در صورت اصالت مجوز خروج در سامانه سازمان وظیفه عمومی، بدون نیاز به انجام مراحل اداری، تا پایان 29 / 12 / 1400 معتبر شناخته شده و این دانشجویان می توانند با مراجعه به مبادی خروجی بدون دغدغه به کشور محل تحصیل خود مراجعت نمایند.
بر اساس مقررات موجود، حداقل مدت زمان اقامت در کشور محل تحصیل برای تطبیق ارزشیابی مدارک خارجی دانشجویان دو سوم مدت تحصیل آنها می باشد لذا توصیه می شود دانشجویان این مقررات را که در سامانه های وزارت خانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آمده است مد نظر قرار دهند.
البته دانشجویان خارج از کشور می بایستی قبل از پایان رسیدن مهلت اقامت قانونی خود در کشور های محل تحصیل نسبت به بازگشت به دانشگاه و اعلام حضور اقدام نمایند تا به مشکلات اقامتی و ادامه تحصیل در ان کشورها بر نخورند.
مدارک لازم جهت دریافت مجوز خروج دانشجویان خارج از کشور
سازمان امور دانشجویان طی ابلاغیه ای به دانشجویان شاغل به تحصیل خارج از کشور توصیه نمود قبل از پایان رسیدن مهلت اقامت و با توجه به محدودیت های پیش آمده در امر خروج از کشور جهت دریافت نامه مجوز خروج با مدارک زیر به این سازمان مراجعه نمایند
1- نامه اشتغال به تحصیل سال 2020 با تایید سامانه میخک
2- اصل پاسپورت
3- بلیط به مقصد کشور محل تحصیل
4- ثبت درخواست در سامانه سجاد مبنی بر معافیت تحصیلی و سپس درخواست خروج از کشور .
مدارک نامبرده شده صرفا برای دانشجویانی است که از معافیت تحصیلی خارج استفاده می نمایند
امکان انتقال دانشجویان خارج از کشور به دانشگاههای داخل فراهم شد
مدیرکل بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان از آمادگی این سازمان برای انتقال دانشجویان ایرانی خارج از کشور به دانشگاههای داخل خبر داد.
ابراهیم حاجی زاده گفت: با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف، در صورت درخواست دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور، آنان را به دانشگاههای داخل منتقل میکنیم.
وی درباره وظایف رایزنان علمی ایران در کشورهای مختلف، خاطرنشان کرد: رایزن های علمی ایران در شرایط کرونا وظیفه سنگینی برای حل مشکلات دانشجویان ایرانی بر عهده داشتند و با دانشجویان و خانواده های آنان در تماس بودند.
حاجی زاده تاکید کرد: در نتیجه فعالیت رایزنان علمی بود که با همکاری وزارت امور خارجه و ستاد ملی مقابله با کرونا چندین پرواز اختصاصی برای بازگشت دانشجویان ایرانی در نظر گرفته شد.
مدیرکل بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان گفت: با توجه به دامنه گسترش فضای مجازی و اثر گذاری آن در ارتباطات، تعاملات علمی و آموزشی، نیاز هست شرح وظایف رایزن های علمی بازنگری و باز تعریف شود.
به گفته حاجی زاده، تعامل رایزن های علمی و اساتید اعزامی زبان و ادبیات فارسی به دانشگاه های خارج کشور میتواند هم افزایی بسیار موثری در انجام امور بین الملل داشته باشد.
وی گفت: بورس های مشترک دولت های خارجی با ایران بستر مناسبی را برای ارتقاء و همکاری های علمی و فناوری دو جانبه فراهم خواهد کرد.
مهاجرت سالانه دو هزار دانشجوی ایرانی به آمریکا
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از مهاجرت سالانه دو هزار دانشجوی ایرانی به آمریکا خبر داد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در بخش دیگری با تاکید بر اینکه نیروی انسانی فوق العاده ای در کشور وجود دارد، گفت: سالانه به طورمتوسط حدود دو هزار دانشجو به آمریکا میروند، باید زمینهای فراهم شود که دانشجویان در کشور بمانند و به تولید و اقتصاد دانش بنیان کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه پژوهشکدهها و متخصصان زیادی در کشور وجود دارد که نتایج کارشان به دلیل عدم حمایت کافی منتج به پژوهش نمیشود، گفت:
"پژوهش تنها کار دولت نیست، بخش خصوصی برای سرمایه گذاری حضور یافته و دولت به عنوان مشوق در این بخش است."
ستاری با بیان اینکه در گذشته تعداد افراد کمتری در شرکتهای دانش بنیان مشغول به فعالیت بودند این در حالی است که امروزه تعداد شاغلان در این حوزه به ۱۰۰ هزار نفر رسیده است، گفت: امروز باید بستر درخشش افراد توانمند در حوزه پژوهش فراهم شود. وی با اشاره به اینکه نباید شادابی و اعتماد به نفس را از فعالان شرکتهای دانش بنیان گرفت زیرا آنها جواهراتی هستند که باید با تأمین امکانات پژوهشی و کار بدرخشند، گفت: آنها باید آزادی عمل داشته باشند و به کارآفرینی برسند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور بیان کرد: امید است نهضتی که در حوزه استارت آپ ها به ویژه حوزه بیوتک شروع شده ادامه یابد زیرا بیشترین افتخارات این حوزه در منطقه از آن کارآفرینان ایرانی است.
ستاری با تاکید بر اینکه امید است در حوزه بیوتک با خلق محصولات جدید به افتخارات بیشتری دست یابیم، گفت: بیوتک حوزهای جدی است و معاونت علمی و فناوری سرمایه گذاری ویژه ای در این حوزه داشته است.
وی در بخش دیگری با اشاره به اینکه ۹۷ درصد داروها و مواد دارویی کشور تولید داخل است، گفت: امید است برای سه درصد داروهای وارداتی باقیمانده نیز برنامه ریزی کنیم به ویژه برای تأمین نیازهای دارویی دام و طیور تلاش ویژه ای لازم است.
آمار نگران کننده خروج دانشجویان از کشور
آمار دانشجویانی که برای ادامه تحصیل به دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم میروند نیز یک روال عادی دارد. در حال حاضر آمار دقیق خروج این دانشجویان را نداریم، اما از سال گذشته به خاطر افزایش قیمت ارز، آمارها کاهش داشته است.
منصور غلامی (وزیر علوم، تحقیقات و فناوری) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با درباره اظهارات دبیر ستاد راهبری نقشه جامع¬ علمی کشور مبنی بر نگران کننده بودن آمار خروج دانشجویان ایرانی به خارج از کشور گفت: آمار خروج دانشجویان از کشور دو بخش دارد؛ یک بخش آنهایی هستند که برای تحصیل به خارج از کشور میروند و وزارت علوم تا حدودی آمار آنها دارد، زیرا اقدام به تایید مدرک و آزادی سازی مدارک تحصیلیشان میکنند.
وی ادامه داد: طبعا وزارت علوم آمار کسانی که به صورت آزاد اقدام به گرفتن ویزا میکنند و برای تحصیل به خارج از کشور میروند، ندارد؛ چون هیچ مراجعهای به وزارت علوم برای تعیین سطح و کیفیت دانشگاههای خارجی نمیکنند، چرا که این افراد مثل یک مسافر عادی از کشور خارج میشوند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه طبق آمار روال خروج از کشور یک روال عادی است، گفت: فرضیه ما در خصوص افرادی که برای تحصیل به خارج از کشور میروند، این است که پس از تحصیل به کشور باز میگردند که اتفاقا خیلی از آنها هم برمیگردند، لذا این افراد را مهاجر تحصیلی به حساب میآوریم.
غلامی در خصوص آمار افراد باسواد و تحصیلکرده که از کشور خارج میشوند، گفت: وزارت علوم آماری از خروج از کشور این گروه از افراد ندارد. ممکن است اداره گذرنامه این آمار را داشته باشد، لذا از منظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خروج دانشجویان برای تحصیل روال عادی دارد و بین کشورهای دیگر هم آمار خروج دانشجویان ما خیلی بالا نیست.
وی در پاسخ به این سوال که خروج دانشجویان بیشتر در چه نوع رشتههایی است، گفت: ممکن است در برخی از رشتهها اقدام به خروج بیشتر باشد. به طور مثال در رشتههای فنی و مهندسی احتمال دارد خروج افراد بیشتر باشد، زیرا پذیرش اینگونه رشتهها در کشورهای خارجی زیاد است یا مثلا در رشته های علوم پزشکی هم هستند کسانی که با هزینه خودشان میروند. من این اقدامات را علامتِ بد و مهاجرت نخبهها و تحصیلکردهها از کشور نمیدانم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناور در پایان اظهار داشت: آمار دانشجویانی که برای ادامه تحصیل به دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم میروند نیز یک روال عادی دارد. در حال حاضر آمار دقیق خروج این دانشجویان را نداریم، اما از سال گذشته به خاطر افزایش قیمت ارز، آمارها کاهش داشته است.
بیشترین دانشجویان ایرانی خارج از کشور در آمریکا تحصیل میکنند
آمار دانشجویان ایرانی خارج کشور بیانگیر این مطلب است که با توجه به اعتبار و ارزش مدرک دانشگاهی ، دو کشور آمریکا و کانادا مقصد ۴۰ درصد ایرانیان داوطلب تحصیل در خارج را تشکیل میدهند.
طبق یک گزارش رسمی بیشترین تعداد دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در خارج از کشور، در آمریکا بسر میبرند. در مجموع ۵۰ هزار و ۳۹۲ دانشجوی ایرانی در حال حاضر در خارج از ایران تحصیل میکنند که سهم دانشجویان ایرانی در آمریکا ۱۲ هزار و ۶۴۳ نفر است.
به گزارش ایسنا در این گزارش که در جلسه کمیسیون نخبگان و آیندهنگاری علم و نوآوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده، دانشجویان ایرانی دارای رتبه یازدهم در میان دانشجویان خارجی شاغل به تحصیل در آمریکا معرفی شدهاند.
در کانادا نیز در حال حاضر هفت هزار و ۴۱۵ دانشجوی ایرانی مشغول به تحصیل هستند.
طبق این گزارش "اشتغال پس از دانشآموختگی" از مهمترین دغدغههای دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در خارج از کشور است.
این آمار نشان میدهد که آمریکا و کانادا مقصد ۴۰ درصد ایرانیان داوطلب تحصیل در خارج از کشور را تشکیل میدهد
آمار این گزارش همچنین حاکیست در سال ۲۰۱۶ میلادی ارزش افزوده اقتصادی تولید شده دانشجویان خارجی در کشور کانادا بالغ بر ۸ میلیارد دلار بوده است.
دانشجویان ایرانی خارج از کشور حتما در سامانه میخک تشکیل پرونده بدهند
از ابتدای سال ۲۰۱۹ ارائه هر گونه خدمت به دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت، مشروط به تشکیل پرونده دانشجویی در سامانه میخک است.
قابل توجه ایرانیان خارج از کشور و دانشجویان شاغل در دانشگاههای خارجی :
دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور در رشته های علوم پزشکی حداکثر ظرف مدت ۲ ماه از تاریخ این اطلاعیه باید نسبت به تشکیل پرونده در سامانه تاک وزارت امور خارجه، اقدام کنند.
از ابتدای سال میلادی جدیداز ارائه هر گونه خدمت (ارزشیابی، انتقال و تسهیلات دانشجویی) به دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاههای مورد تائید وزارت بهداشت، مشروط به تشکیل پرونده دانشجویی در سامانه تاک (تائید اسناد کنسولی) وزارت امور خارجه است.
کلیه دانشجویان ایرانی در خارج از کشور که تاکنون نسبت به تشکیل پرونده در سامانه مذکور اقدام نکرده انددر این خصوص اقدام کنند.
انتقال دانشجویانی که از ابتدای ژانویه ۲۰۱۹ به بعد، در دانشگاه های خارج از کشور شروع به تحصیل می ک¬نند به داخل مطلقاً ممنوع است و این افراد صرفاً می¬ توانند از خدمات ارزشیابی مدرک پس از فراغت از تحصیل و سایر تسهیلات دانشجویی، طبق ضوابط مربوطه استفاده کنند.
همچنین از ابتدای ژانویه ۲۰۱۹ نیز کلیه دانشجویان جدیدالورود ملزم به تشکیل پرونده در سامانه تاک طی مدت دو ماه از زمان شروع به تحصیل هستند در غیر این صورت امکان ارائه خدمت به آنها از جانب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میسر نخواهد بود.
جزئیات انتقال دانشجویان ایرانی غیرپزشکی به داخل اعلام شد
با اصلاح آئین نامه انتقال دانشجویان غیر پزشکی شاغل به تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور به داخل کشور، انتقال این دسته از دانشجویان تسهیل شد.
به نقل از سازمان امور دانشجویان، با توجه به شرایط ارزی کشور و بنا به دستور وزیر علوم تحقیقات و فناوری، با متقاضیان تحصیل در دانشگاه های خارج کشور برای انتقال به داخل کشور مساعدت بیشتری صورت خواهد گرفت.
بنا بر اصلاحیه آئین نامه جدید، متقاضیان انتقال به دانشگاه های داخل در تمام مقاطع تحصیلی تنها با گذراندن یک ترم تحصیلی در دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خارج از کشور می توانند درخواست انتقال به دانشگاه های داخل را در سامانه سازمان امور دانشجویان ثبت کنند.
متقاضیان انتقال به دانشگاه های داخل کشور می توانند از طریق پورتال سازمان به نشانی portal.saorg.ir درخواست و مدارک خود را ارسال کنند. این تسهیلات صرفا در سال ۹۷ و برای دانشجویانی است که قبل از سال ۹۷ در دانشگاه های خارج از کشور ثبت نام کرده باشند، قابل اجرا است.