نابغه-ریاضی-جهان-مرحوم--میرزاخانی

متاسفانه خانم میرزاخانی بانوی نابغه ریاضیدان ایرانی بر اثر بیماری سرطان روز23 تیرماه سال ۹۶ چشم از جهان فروبستند و همه ایرانیان را در فراغ از دست دادن الماسی درخشان و ناب در عرصه دانش جهان را سوگوار و اندوهگین نمودند اما یاد و خاطره این بانوی دانشمند ایران زمین برای همیشه در تاریخ ایران و جهان ماندگار خواهد ماند

ایشان نخستین دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت؛ نخستین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت؛ نخستین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و نخستین فردی بود که در آزمون المپیاد ریاضی جهانی نمرهٔ کامل گرفت. .

مریم میرزاخانی متولد 22 اردیبهشت ۱۳۵۶، تهران، ریاضی‌دان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد بودند. وی در سال ۲۰۱۴ به خاطر کار بر «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ای آنها» برنده مدال فیلدز شد که بالاترین جایزه در ریاضیات است. وی نخستین زن و نخستین ایرانی برنده مدال فیلدز محسوب میشوند.

زمینهٔ تحقیقاتی او مشتمل بر نظریه تایشمولر، هندسه هذلولوی، نظریه ارگودیک و هندسه هم‌تافته است.

ایشان در دوران تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران، برنده مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال‌های ۱۹۹۴ (هنگ‌کنگ) و ۱۹۹۵ (کانادا) شد و در این سال به عنوان نخستین دانش‌آموز ایرانی موفق به دریافت جایزه نمرهٔ کامل شدند. وی نخستین دختری بودند که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافته و بعنوان نخستین دختری در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفتند همچنین نخستین کسی بودند که دو سال متوالی مدال طلا گرفته و نخستین فردی بودند که در آزمون المپیاد ریاضی جهانی نمرهٔ کامل را دریافت نمودند. .

ایشان در سال ۱۹۹۹ کارشناسی خود را در رشته ریاضی از دانشگاه شریف و دکترای خود را در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد به سرپرستی کورتیس مک‌مولن که خود ایشان نیزاز برندگان مدال فیلدز هستند دریافت نمودند.

از-ایرانیان-خارج-از-کشور-نابغه-ریاضی-جهان-مرحوم--میرزاخانی

تجلیل بعنوان یکی از ده ذهن جوان در سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشتهٔ ریاضیات

برنده جایزه ستر از انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳

برنده جایزه معتبر کلی و مدال فیلدز جهان در سال ۲۰۱۴

استاد دانشگاه و پژوهشگربرتر رشتهٔ ریاضیات دانشگاه استنفورد سپتامبر 2008

عضویت در آکادمی ملی علوم آمریکا بعنوان نخستین زن ایرانی در می سال 2016

عضویت در آکادمی علوم و هنر آمریکا در آوریل سال ۲۰۱۷

نامگذاری روز جهانی زن در ریاضیات در روز تولد ایشان( 22 اردیبهشت ) 12 می از سوی اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران

در انتها شاهد مستند BBC از زندگی ملکه و نابغه ریاضی ایران و جهان باشید