ایرانیان مقیم خارج از کشور

شرایط ورود و خروج و نگهداری ارز

دولت و بانک مرکزی به منظور کنترل میزان ارزخروجی توسط مسافرین سقف ارز همراه مسافرین را 5000 یورو تعیین نموده است اما مقدار ورود ارز به کشور تا دو برابر این مقداربدون مشکل خواهد بود.

با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور و مشکلات مربوط به تحریمها و کمبود منابع ارزی دولت و بانک مرکزی به منظور کنترل میزان ارز خروجی از کشور شرایط ورود و خروج و نگهداری و مبادله آنرا به صورت زیر اعلام نموده است .

قوانین مربوط به ارز همراه مسافر

ارز همراه مسافرین جهت خروج از کشور تا سقف پنج هزار یورو یا معادل ان به ارزهای دیگر

مقدار ارز قابل ورود به کشور ده هزار یورو یا معادل آن به ارزهای دیگر.

حمل و نگهداری و مبادله ارز توسط اشخاص در داخل کشور حداکثر تا سقف مبلغ ۱۰.۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها .

بیشتر کسانیکه قصد مسافرت به خارج از کشور را دارند و یا ایرانیان خارج از کشور قبل از ورود به داخل ایران با این سئوال مواجه میشوند که چقدر میتوانیم ارز همراه خود داشته باشیم و بعبارت بهتر آخرین سقف تعیین شده برای این موضوع چقدر است آیا اصولا تفاوتی دارد که ما چقدر ارز وارد کشور کنیم و یا تا زمانیکه در ایران هستیم تا چه حدی مجاز به نگهداری و مبادله ارز هستیم؟

در این مطلب سعی خواهیم کرد تا بطور کامل شرایط و جزییات مربوط به ورود و خروج ارز را بررسی کنیم

  • طبق اطلاعیه رسمی بانک مرکزی : سقف ارز همراه مسافر هنگام خروج تا سقف 5 هزار یورو و یا معادل آن به سایر ارز ها مجاز بوده است این رقم مربوط به مسافرینی است که از طریق خطوط هوایی سفر می کنند. افرادی که از طریق مرز های زمینی، دریایی و یا ریلی سفر می کنند، فقط تا سقف دو هزار یورو توانایی خروج ارز از کشور را دارند. تمامی اسکانس ها و پول های فیزیکی و اوراق بهادار بی نام مسافران نباید از این سقف تجاوز کند. در صورتی که بخواهید بیشتر از این مقدار وارد کشور کنید باید در سامانه ارز همراه مسافر ثبت نمایید.

اما برای ورود ارز به کشور این سقف به دوبرابر افزایش می یابد یعنی در حال حاضر هر مسافر برای ورود ارز به کشور تا 10 هزار یورو را می‌تواند بدون اظهار کردن وارد کشور کند .

البته اگر مسافری قصد ورود بیش از این رقم ارز را به کشور داشته باشد، باید قبل از ورود مقدار آن را اظهار نماید تا اطمینان لازم از پاک بودن مبدا پول و برطرف کردن تهدید پولشویی نسبت به آن انجام شود.

در صورت نیاز به خروج بیشتر ارز از کشور نیز این امکان وجود دارد تا با سیر مراحل قانونی و رعایت قوانین بانک مرکزی این کار انجام شود دانشجویان و بیماران که مقدار خروج ارز آنها بیش از سقف تعیین شده است است، باید میزان آن را اظهار کنند و با در دست داشتن اعلامیه بانکی ارز مورد نیاز خود را از کشوربدون نگرانی خارج کنند در غیر اینصورت و عدم رعایت موازین قانونی مبالغ اضافی قاچاق محسوب شده و توقیف می‌‌شود

میزان ارز قابل حمل و نگهداری در داخل کشور

بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی مربوط به تعیین میزان ارز قابل حمل، نگهداری و مبادله در داخل کشور را به شبکه بانکی کشور ابلاغ نمود.

بر اساس دستورالعمل اجرایی مزبور، حمل و نگهداری ارز (اسکناس) توسط اشخاص حداکثر تا سقف مبلغ ۱۰.۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها بلامانع بوده و حمل و نگهداری ارز (اسکناس) برای مبالغ بیشتر از ۱۰.۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها توسط اشخاص، صرفاً در صورت داشتن یکی از مدارک شامل: سند مؤسسه اعتباری، رسید سنا و اظهارنامه گمرکی مجاز خواهد بود.

مدارک مورد نیاز برای نگهداری ارز به مقدار بیش از ده هزار یورو

  • سند موسسه اعتباری
  • رسید سنا
  • اظهار نامه گمرکی

سند مؤسسه اعتباری و رسید سنا، حداکثر ۶ ماه از تاریخ صدور دارای اعتبار می‌باشد

پس از گذشت مهلت زمانی منظور شده (۶ ماه)، اسناد و مدارک یاد شده فاقد اعتبار بوده و مشمول قوانین و مقررات مربوطه خواهد شد .

قبل از پایان زمان در نظر گرفته شده، دارندگان سند مؤسسه اعتباری و رسید سنا مکلفند به یکی از این روش‌ها شامل: واریز ارز مربوطه به حساب ارزی نزد یکی از مؤسسات اعتباری، فروش ارز به یکی از مؤسسات اعتباری به نرخ بازار (مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی ارز ETS) و یا فروش به صرافی با درج در سامانه سنا اقدام کنند.

اشخاصی که قبلاً ارز خود را از طریق صرافی‌های مجاز یا بانک‌ها و مؤسسات اعتباری تهیه کرده‌اند، اما مهلت زمانی سند بانک و مؤسسه اعتباری یا رسید سنا آن‌ها بیش از شش ماه گذشته باشد، از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل (۱۱ خرداد ماه ۱۳۹۹)، سه ماه مهلت داده شده تا نسبت به تعیین تکلیف ارز خود در قالب یکی از روش‌های فوق اقدام نمایند.