اطلاعیه های سفارت و کنسولگریها

اخبـــار و رخدادهای مهم

رخدادهای مهم داخل و خارج از ایران ، امور مربوط به کنسولگری ها ، تغییرات صورت گرفته در قوانین ارزی ،مقررات ورود و خروج ، معافیتهای دانشجویی، امور مشمولان و نظام وظیفه ، اخبار مربوط به سفارت خانه ها ، و بطور کلی جدیدترین و بروزترین اخبار مربوطه را از طریق سایت ویژگان دنبال نمایند. موسسه ویژگان همواره از منابع کاملا رسمی و مورد اطمینان داخلی درانعکاس اخبار استفاد مینماید، لذا اخبار ارائه شده بعد از تایید از طرف مراجع قانونی ، در سایت قرار میگیرد.

لغو پروازهای مستقیم تهران کوالالامپور

متقاضیان خرید ارز با کارت ملی باید حتما حساب ارزی افتتاح کنند که ارز سهمیه‌ای به حساب ارزی خریداران واریز خواهد شد. .

براساس سیاست جدید ارزی بانک مرکزی از ۱۴ فروردین ۱۴۰۲، فروش ارز دولتی با ارائه کارت ملی از روش «پرداخت اسکناس به خریدار» به روش «واریز به حساب ارزی خریدار» تغییر کرده است؛ بنابراین درخواست کننده نمی‌تواند ارز را به صورت اسکناس و در لحظه دریافت کند.

کسانی که خواهان دریافت ارز سهمیه ای هستند برای افتتاح حساب ارزی نیز می بایستی معادل ریالی ۱۰۰ دلار را به حساب خود واریز کنند؛ ضمن اینکه امکان برداشت اسکناس دلار از حساب ارزی، پنج روز کاری پس از خرید و واریز ارز به حساب ممکن است .

کارمزد برداشت از حساب به صورت اسکناس معادل ۵ درصد معادل ریالی مقدار برداشت است. نرخ تسعیر برابر با نرخ فروش اسکناس دلا ریا یورو سامانه معاملات الکترونیکی ارز به اضافه یک درصد در روز برداشت خواهد بود.

مشکلات نداشتن کارت ملی هوشمند وانجام کارهای اداری  برای ایرانیان خارج از کشور

در حال حاضر صدور کارت هوشمند ملی ایرانیان خارج از کشور و دریافت درخواستها بصورت آنلاین در نمایندگی‌های کوالالامپور، فرانکفورت، وین،  اسلو، واشنگتن و استکهلم و بانکوک فعال شده‌ است.

هماهنگی‌های لازم از طرف وزارت امور خارجه، برای گسترش ارائه خدمات در  ۱۳ نمایندگی دیگر  نیز در حال انجام است.

در حال حاضر کارت ملی قدیمی در داخل ایران فاقد اعتبار است و برای انجام تمام کارهای اداری می بایستی یا نمونه جدید آن ارائه شود و یا رسید ثبت نام و تایید انجام مراحل انگشت نگاری و تایید هویت در دفاترثبت احوال ارائه شود .

در نگاه اول شاید نداشتن کارت ملی هوشمند در داخل ایران چندان مشکل خاصی به حساب نیاید و با انجام کارهای مربوط به پیش ثبت نام و تایید مراحل انگشت نگاری بصورت حضوری در دفاتر پیشخوان دولت یا ادارات ثبت احوال و با کمی دوندگی در یک الی دو روز پیگیری نهایتا موفق به دریافت رسیدی مبنی بر انجام کارهای ادارای آن بشوید و به نوعی بتوان با این رسید کارهای اداری را در ایران با همان کارت قدیمی انجام داد .

اما وقتی شما در خارج از ایران باشید و بخواهید یک کار اداری را پیگیری کنید آنجاست که هزاران اما و اگر و مشکل بر سر راهتان قرار میگیرید که ظاهرا فعلا راه حلی ندارد وباید منتظر ماند تا امکانات صدور در خارج از کشور در نمایندگی ها فراهم شود .

فرض کنید که شما میخواهید یک حساب بانکی بصورت وکالتی در ایران باز کنید وکیل شما به بانک مراجعه و تقاضای انجام ساده ترین کار بانکی را میکند مسئولان بانکی تمام مراحل را طبق فرایند مرسوم در همه بانکها براحتی پیش میبرند تا آنجایی که به ثبت نهایی در سامانه بانکی برسند و اینجاست که باید سریال نامبر پشت کارت ملی صاحب حساب درج شود و تا این کد ثبت نشود عملا تمام کارها بی فایده بود و سیستم اجازه تایید نهایی و صدور کد رهگیری و افتتاح حساب را نمیدهد و شما امکان دریافت هیچ خدمات بانکی جدیدی را هم نخواهید داشت .

یا فرض کنید که یکی از اعضای خانواده با دست داشتن یک وکالتنامه خارج از کشور به دانشگاه محل تحصیل شما در ایران مراجعه و تقاضای دریافت اصل مدرک را میکند کارمند مسئول بخش فارغ التحصیلان همه مدارک را بررسی و کارها را یک به یک انجام میدهند تا در اخر کار کارت ملی هوشمند شما را میخواهند تا بارکد پستی پشت آن را در سسیتن ثبت و اصل مدرک را به خانواده تحویل دهند ، اینجاست که مشکلات بروز میکند کارت ملی جدید باید باشد وگرنه مدرکی بدست شما نخواهد رسید

حقیقت امر اینست که کارمندان ادارت هم تقصیری ندارند و بنابر وظیفه خود عمل میکنند چرا که باید این اقدامات و روال اداری از پیش تعیین شده را انجام دهند تا سیتم اجازه تایید نهایی را بدهد

در حال حاضر تنها راه چاره اینست که ایرانیان خارج از کشور در زمان حضور در ایران و مسافرت به کشور در اولین گام مراحل اداری کارت ملی را انجام دهند و حداقل رسید ثبت کارهای اولیه را دریافت و در دراختیار وکیل یا اعضای خانواده قرار دهند تا آنها با استناد به این برگه کارها را پیش ببرند. اما آیا چنین کاری برای همه ایرانیان خارج از کشور واقعا امکانپذیراست ؟ اساسا چنین راه حلی تا چه حد منطقی است ؟ چرا از قبل برای رفع مشکل این بخش بزرگ از جامعه ایرانیان خارج از کشور چاره اندیشی نشده است ؟.

این موضوع و مشکل از طرف ویژگان هم از طرف ثبت احوال امورخارجه و هم در ثبت احوال کشور پیگیری شد و نتیجه آنکه : ظاهرا رایزنهایی میان ثبت احوال و وزارت امورخارجه در جریان است تا به نوعی این مشکل حل شود و قرار بر این است که با توجه به برطرف شدن مشکل تهیه کارت خام ملی در داخل کشور ، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری این کار در نمایندگی ها بزودی فراهم گردد تا نمایندگی های خارج از کشور بصورت مستقل یا امکان صدور کارت را داشته باشند و یا اقدامات اولیه را انجام و باقیمانه کارها در ایران انجام شود

موسسه ویژگان با توجه به درگیر بودن بخش زیادی از هموطنان عزیز خارج از کشور با این مشکل به صورت پیوسته پیگیریهای خود را ادامه خواهد داد و در صورت قطعی شدن رفع مشکل و دریافت اخبار جدید از طریق سایت و شبکه های اجتماعی ویژگان آگاهی رسانی خواهد نمود

درخواست دوباره  ایران از کانادا برای ارائه  خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم کانادا

بیش از 8 سال است که ایران و کانادا فاقد هر گونه روابط رسمی سیاسی و دیپلماتیک در سطح بین الملل هستند و به همین علت ارائه خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم کانادا با مشکلات بسیاری مواجه است

کاناداد از شهریور سال 1391 آنچه پاسخ به سیاست خارجی ایران و نگرانی از تأمین امنیت دیپلمات‌های کانادایی سفارت خود را در تهران عنوان کرد سفارتش را در تهران تعطیل و روابط دیپلماتیکش را با ایران به حالت تعلیق درآورد

بعداز روی کار آمدن دولت جدید کانادا به ریاست جاستین ترودو گمانه زنی ها به آرام شده فضای میان دو کشور پیش میرفت و مذاکراتی نیز برای از سرگیری این روابط آغاز شد اما قانونی که در زمان دولت محافظه‌کار استیون هارپر در مجلس کانادا تصویب شده و بر اساس آن مصونیت سیاسی دیپلمات‌های ایرانی در این کشور لغو شده‌است مانع قانونی برای بازگشایی سفارت به‌شمار می‌رود

به تازگی نیز محسن بهاروند معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان با خانم «مارتا مورگان» معاون وزیر امور خارجه کانادا در مورد مسائل دو کشور گفتگو کرده است . طرفین با توجه به برقراری پروازهای بین المللی در آینده نزدیک ( برداشته شدن محدودیتهای پروازی به جهت شیوع ویروس کرونا) بر سرعت بخشیدن به حل و فصل مسائل مربوط به سقوط هواپیمای اوکراینی تاکید کردند.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان با توجه به تعداد زیاد ایرانیان مقیم کانادا و مشکلاتی که در زمینه دریافت خدمات کنسولی دارند و همچنین بمنظوررسیدگی به مسائل حقوقی و نیاز به ارتباط با خانواده افرادی که در سقوط هواپیما جان خود را از دست داده اند، از دولت کانادا خواست موانع ارائه خدمات کنسولی به شهروندان ایرانی و کانادایی را برطرف کرده وشهروندان مقیم دو کشور قادر به دریافت این خدمات باشند.

طرف کانادایی بررسی این موضوع را به آینده موکول کرد.

در حال حاضر خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم کانادا از طریق دفتر حافظ منافع در واشنگتن و ستاد اوتاوا امورخارجه در تهران ارائه میشود