انجام امور ایرانیان خارج کشور

پژوهشی در مردم شناسی فرهنگ ایرانیان خارج از کشور (قسمت اول)


بازگشت به صفحه مقالات

    پرسش های متداول

  1. مسافران ورودی به داخل کشورتا چه میزان از پرداخت حقوی ورودی گمرکی معاف می باشند؟

    مسافرانی که از خارج از کشور وارد ایران می شوند تا 80 دلار از پرداخت حقوق ورودی گمرکی معاف می باشند

  2. در چه صورت مسافر ورودی می تواند کالای مازاد بر معافیت را از گمرک ترخیص کند؟

    به شرط این که مسافر کالای ممنوع و تجاری همراه نداشته باشد با پرداخت حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی می تواند کالای مازاد خود را ترخیص نماید.

  3. مسافران ورودی حداکثر معادل چند دلار می توانند همراه داشته باشند و آیا مازاد برآن مبلغ نیز قابل ورود است؟

    بر‌اساس دستورالعمل ۱۳۹۵.۰۹.۰۱ ورود ارز فیزیکی (اسکناس) توسط هر مسافر از خارج از کشور تا سقف ۱۰.۰۰۰ دلار و یا معادل آن به سایر ارزها بدون نیاز به اظهار آن در مبادی ورودی گمرک امکان‌پذیر بوده، لیکن ورود ارز فیزیکی به ‌صورت اسکناس برای مبالغ بیش از ۱۰.۰۰۰ دلار و یا معادل آن به سایر ارزها، مستلزم استعلام از مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی وزارت امور اقتصادی و دارایی (FIU) به لحاظ مقررات مبارزه با پولشویی است.

  4. شرایط ورود قطعی خودروهای سواری به کشور چیست؟

    الف) دارای نمایندگی رسمی در ایران باشد.
    ب) سال ساخت آن بیش از سه سال نباشد و در عین حال نو باشد.
    ج) مجوز استاندارد و عدم آلایندگی محیط زیست داشته باشد.
    د) پرداخت های لازم به مراجع مرتبط انجام شود.

  5. ورود سیگار معمولی و تنباکو همراه هر نفر مسافر به چه میزان مجاز است؟

    ورود 200 نخ سیگار معمولی و 250 گرم تنباکو مجاز می باشد.

  6. ورود دارو همراه مسافر تحت چه شرایطی امکان پذیر است؟

    در حد مصرف شخصی با ارایه مدارک پزشکی یا نسخه پزشک بلامانع و مازاد آن صرفا" با مجوز وزارت بهداشت و طی تشریفات قانونی قابل ترخیص است.

  7. ارسال هدیه و سوغات از طریق پست به داخل کشور حداکثر تا چند دلار مجاز است؟

    ارسال هدیه و سوغات از طریق پست به داخل کشور تا 50 دلار مجاز می باشد

  8. ایرانیان مقیم خارج از کشور، چگونه می توانند وسیله نقلیه شخصی خود را بطور موقت وارد کشور کنند؟

    الف) با مراجعه به کانون جهانگردی کشور مبدأ و اخذ کارنه دو پاساژ
    ب) بدون تأدیه وجه الضمان به گمرک ورودی در ایران
    ج) حداقل سه ماه اقامت متوالی در خارج از کشور

  9. واردات زیورآلات طلا همراه مسافر به چه میزان مجاز است؟

    واردات زیور آلات طلا همراه مسافر در حد متعارف بلامانع می باشد و وزن خاصی برای آن مشخص نشده است. (توصیه می شود در حد معمول همراه داشته باشید)

  10. عابر غیر مجاز به چه مفهومی است؟

    هر نوع عبور از مرز به صورت غیر مجاز و یا با مدارک مسافرتی فاقد اصالت و اعتبار را عبور غیر مجاز و مرتکبین را عابر غیر مجاز می نامند

  11. آیا کسانی که عابر غیر مجاز بوده و غیر قانونی از کشور خارج شده اند، می توانند گذرنامه ایرانی دریافت و به ایران سفر نمایند؟

    کسانی که با استفاده از مدارک مسافرتی جعلی، غیر واقعی و حتی بدون گذرنامه به صورت قاچاق از کشور خارج شده اند، می توانند با مراجعه به بخش کنسولی سفارت خانه ها، سرکنسولگری ها و دفاتر حفاظت منافع ایران در خارج از کشور، درخواست خود را ارایه نمایند. بخش های کنسولی نمایندگی مذکور درخواست عابر غیرمجاز را به وزارت امور خارجه و در ادامه وزارت امور خارجه به قوه قضاییه(دادگاه ویژه مستقر در فرودگاه) ارسال می دارد. پس از پاسخ مثبت قوه قضاییه ،جرم مرتکب شده هموار و ایرانیانی که عابر غیر مجاز بوده اند می توانند بدون هیچ دغدغه ای با پرداخت هزینه 50 دلاری و همچنین هزینه گذرنامه صادره به داخل کشور سفر نمایند. برخی از ایرانیان به دلیل عدم وجود چنین قانونی ،سال ها در حسرت سفر به ایران و سرزمین مادری خود به سرمی برند

  12. آیا اگر کسی از ایران خارج و پناهنده کشور دیگری شده باشد می تواند به ایران سفر نماید؟

    : بلی ، ایرانیانی که به هر دلیل از ایران خارج شده اند و در کشور دیگر درخواست پناهندگی داده و یا پناهندگی آنان پذیرفته شده است و حتی دارای مدرک و گذرنامه پناهندگی باشند، می توانند با در دست داشتن مدارک لازم( عکس، شناسنامه، کارت شناسایی ملی، مدرک خدمت وظیفه عمومی و یا معافیت برای آقایان ، مدرک اقامتی و همچنین در صورت لزوم رضایت پدر، رضایت همسر و......) به بخش کنسولی سفارت خانه ها، سرکنسولگری ها و دفاتر حفاظت منافع ایران در خارج از کشور مراجعه کرده و پس از دریافت گذرنامه و یا برگ عبور به ایران سفر نمایند. شایان ذکر است برای کسانی که پناهنده شده اند قانون گذارهیچ گونه محدودیت و تنبهی در نظر نگرفته است.

  13. در گذرنامه درج محل اقامت ایران و یا کشور دیگر مانند(آلمان ، فرانسه و یا کلا" یک کشور خارجی) چه تفاوت هایی با هم دارند؟

    الف) کسانی که مقیم کشور ایران می باشند هنگام مراجعه به نیروی انتظامی با ارایه مدارک شناسایی لازم و همچنین در صورت لزوم رضایت پدر، رضایت همسر و... گذرنامه خود را دریافت می کنند. این دسته از افراد محل اقامت آن ها کشور ایران و اجازه خروج آنها در گذرنامه درج شده و مستتر است و می توانند با این گذرنامه تا پایان مدت اعتبار گذرنامه به خارج از کشور مسافرت نمایند.(مگر در مواردی مانند رسیدن به سن مشمولیت و یا تغییر موقعیت و یا اعلام عدم رضایت پدر، همسر و....)
    ب)کسانی که دارای گذرنامه صادره از داخل کشور می باشند و با گذرنامه خود که محل اقامت در آن ایران درج شده است به خارج از کشور رفته و با اخذ ویزای دراز مدت، اقامت موقت و مدت دار، اقامت دایم ، مدارک پناهندگی و یا اخذ تابعیت کشور دیگر زندگی می کنند می توانند پس از مدت کوتاهی به بخش کنسولی سفارت خانه ها، سرکنسولگری ها و دفاتر حفاظت منافع ایران در خارج از کشور مراجعه و تقاضای تجدید گذرنامه با محل اقامت کشور مورد نظر نمایند. در صورت عدم نیاز و تمایل ، این تغییر محل اقامت می تواند پس از خاتمه اعتبار گذرنامه صادره از داخل کشور به طور همزمان (تجدیدگذرنامه و تغییر محل اقامت از ایران به کشور متوقف فیه) صورت گیرد
    ج)کسانی که به هر دلیل (خاتمه اعتبار گذرنامه، نیاز به گذرنامه جدید جهت درج اقامت، مفقود شدن گذرنامه و...) به سفارت خانه ها، سرکنسولگری ها و دفاتر حفاظت منافع ایران در خارج از کشورمراجعه و تقاضای صدور گذرنامه را دارند. در صورتی که واجد شرایط بوده و محل اقامت آن ها در گذرنامه جدید خارج از کشور درج شود می توانند به ایران سفر نمایند و بدون هیچگونه محدودیتی از ایران خارج شوند و نیازی هم به مراجعه به وزارت امور خارجه و نیروی انتظامی و.. ندارند.(مشمولین نظام وظیفه تابع قوانین خاص خود می باشند)
    د) کسانی که به هر دلیل (خاتمه اعتبار گذرنامه، نیاز به گذرنامه جدید جهت درج اقامت، مفقود شدن گذرنامه و...) به سفارت خانه ها، سرکنسولگری ها و دفاتر حفاظت منافع ایران در خارج از کشورمراجعه و تقاضای صدور گذرنامه را دارند. در صورتی که واجد شرایط تغییر محل اقامت نبوده و یا تمایلی به تغییر محل اقامت از ایران به خارج از کشور نداشته باشند و در گذرنامه صادره جدید در محل کشور محل اقامت ایران درج شده باشد بدانند که با این گذرنامه می توانند وارد ایران شوند ولی دیگر نمی توانند از ایران خارج شوند.
    این گروه از افراد درصورت مراجعه به فرودگاه و یا مرزهای خروجی اجازه خروج از کشور را نداشته و بازگردانده می شوند. و بایستی به نیروی انتظامی مراجعه و با ارایه مدارک لازم (عکس، شناسنامه، کارت شناسایی ملی، مدرک اقامتی، مدرک خدمت وظیفه عمومی و یا معافیت برای آقایان و در صورت لزوم رضایت پدر ، رضایت همسر و...)نسبت به درج اجازه خروج از کشور اقدام کنند تا بتوانند با آن مجوز از ایران خارج شوند.(دانشجویان و مشمولین نظام وظیفه تابع قوانین خاص خود می باشند)

  14. آیا خانم ها می توانند در دادگاه های صالحه در خصوص مهریه خود ، همسر را هم ممنوع الخروج و هم مهریه را به اجرا بگذارند و از خروجش از ایران ممانعت کرد؟

    : خانم هایی که به هر دلیلی در خصوص مهریه به دادگاه مراجعه می نمایند بایستی یا مهریه خود را به اجرا بگذارند و یا تقاضای ممنوع الخروجی همسر را خواستار شوند و هر دو نمی تواند همزمان صورت گیرد.

  15. کسانی به سن مشمولیت رسیده و خدمت سربازی را انجام نداده اند و هم اکنون در خارج از کشور زندگی می کنند، درچه شرایطی می توانند به ایران سفر نمایند؟

    افراد ذکور (آقایان) مشمول خدمت نظام وظیفه عمومی طبق قوانین جاری، در صورتی که سه سال در خارج از کشور اقامت داشته باشند می توانند با درج اجازه خروج مشمولین در گذرنامه توسط سفارت خانه ها، سرکنسولگری ها و دفاتر حفاظت منافع ایران در خارج از کشور در سال دو بار به ایران سفر نمایند. شایان ذکر است مجموع اقامت آن ها در دو سفر بیش از 3 ماه نباشد.به طور مثال: "یکبار 3 ماه "یا "یکبار 45 روز و بار دوم نیز 45 " یا "یکبار 10 روز و بار دوم 80 روز" و..

  16. آیا با گذرنامه ای ایرانی که مدت اعتبار آن پایان پذیرفته است و به دلایلی فرصت کافی برای تجدید نداشته باشند، با آن گذرنامه(خاتمه اعتبار شده) وارد کشور شوند؟

    بلی، با گذرنامه ایرانی که اعتبار آن خاتمه پیدا کرده باشد می توان وارد ایران شد ولی پس از ورود به ایران بایستی نسبت به تجدید آن اقدام کرد وگرنه با گذرنامه خاتمه یافته نمی توان از کشور خارج شد. توصیه می شود مدتی قبل از سفر به ایران گذرنامه تجدید شود و همچنین در صورت اضطرار با گذرنامه خاتمه یافته وارد کشور شوند ولی مدارک لازم مانند عکس، اصل شناسنامه، اصل کارت شناسایی ملی ، مدرک اقامتی ،مدرک خدمت وظیفه عمومی و یا معافیت برای آقایان و در صورت نیاز رضایت همسر و یا پدر و... را همراه داشته و یا پیش بینی نمایند. شرکت های هواپیمایی نیز مدنظر قرار گیرد تا با گذرنامه خاتمه یافته منعی نداشته باشند

  17. برای صدور گذرنامه در داخل ایران برای ایرانیان مقیم خارج از کشور مدارکی مورد نیاز و چه باید کرد؟

    عکس جدید بدون کلاه و عینک برای آقایان و با حجاب کامل برای خانم ها ، اصل شناسنامه ایرانی، اصل کارت شناسایی ملی ایرانی ، مدرک اقامتی خارجی ، مدرک خدمت وظیفه عمومی و یا معافیت برای آقایان و در صورت نیاز رضایت همسر و یا پدر و...

  18. اگر یک ایرانی تخلفی را در خارج از کشور انجام داده باشد و محکومیت آنرا نیز پشت سر گذاشته باشد در ایران نزد مقامات و مراجع دولتی مشکلی او را تهدید نمی کند؟

    با توجه به این که وقوع جرم در خارج از کشور بوده است و در همان کشور محکومیت سپری شده است هیچگونه مشکلی در نزد مقامات و مراجع دولتی در ایران فرد مورد نظر را تهدید نخواهد کرد. مگر در شرایط خاص و نوع جرم که پیچیده بوده و به مصالح و امنیت ملی کشور مرتبط باشد.

  19. مسافران ورودی حداکثر چه میزان می توانند ارز همراه خو داشته باشند؟

    بر‌اساس دستورالعمل ۱۳۹۵.۰۹.۰۱ ورود ارز فیزیکی (اسکناس) توسط هر مسافر از خارج از کشور تا سقف ۱۰.۰۰۰ دلار و یا معادل آن به سایر ارزها بدون نیاز به اظهار آن در مبادی ورودی گمرک امکان‌پذیر بوده، لیکن ورود ارز فیزیکی به ‌صورت اسکناس برای مبالغ بیش از ۱۰.۰۰۰ دلار و یا معادل آن به سایر ارزها، مستلزم استعلام از مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی وزارت امور اقتصادی و دارایی (FIU) به لحاظ مقررات مبارزه با پولشویی است.

  20. در صورت ازدواج یک خانم ایرانی با فردی خارجی و عدم ثبت قانونی این ازدواج ، آیا امکان دریافت پاسپورت ایرانی برای فرزند حاصل این ازدواج می باشد؟

    خیر در صورت ازدواج خانم ایرانی با آقای خارجی،صرفا ثبت ازدواج و "پروانه زناشویی " دریافت میدارند،

  21. پروانه زناشویی چیست و چه مزایای دارد؟

    در صورت ازدواج یک خانم ایرانی با فردی خارجی ، خانم ایرانی می تواند مبادرت به دریافت پروانه زناشویی کند البته با این پروانه صرفا ثبت ازدواج صورت گرفته و امکان صدور شناسنامه و یا گذرنامه ایرانی برای همسر و یا فرزندان حاصل از این ازدواج مقدور نمی باشد.
    مزایای پروانه زناشویی،صرفا ثبت رسمی، و تخفیف ویزا برای همسر و فرزندان خانم ایرانی میباشد،

  22. شرایط جدید گمرک برای ورورد کالاهای ایرانیان خارج از کشور به داخل ایران به چه صورت است؟

    براساس بخشنامه جدید گمرک، کالاهای ایرانیان مقیم خارج از کشور شامل لوازم خانه و اشیای شخصی مستعمل ایرانیان مقیم خارج اعم از مسافر با گذرنامه عادی، خدمت و یا سیاسی که مدت اقامت آنان در خارج یک سال یا بیشتر بوده و لوازم خانه و اشیاء مستعمل اتباع خارجی که برای اقامت به ایران وارد می‌شوند، به صورت مشروط از پرداخت حقوق ورودی معاف است.
    بر این اساس چند شرط دیده شده که عبارت است از:
    الف) لوازم و اشیای مزبور از کشور و محل اقامت مسافر حمل و یکماه قبل تا نه ماه بعد از ورود مسافر به گمرک برسد.
    ب) لوازم و اشیای مزبور با وضع و شئون اجتماعی آنان مناسب بوده و جنبه تجاری نداشته باشد.
    ج) ظرف مدت پنج سال قبل از آن از چنین معافیتی استفاده نکرده باشند.
    د) کارمندان دولت که برای انجام مأموریت یک ساله و یا بیشتر به خارج اعزام می‌شوند در صورتی که قبل از پایان مأموریت و توقف یک ساله وارد کشور شوند مشمول شرط مدت یکساله توقف مذکور در این بند نخواهند بود.
    منظور از اشیاء و لوازم شخصی مذکور در این قانون اشیایی است که عرفاً فقط مورد استفاده صاحب آن قرار گیرد و منظور از لوازم خانه اشیایی است که عرفاً مورد استفاده خانواده صاحب آن اشیاء هنگام اقامت در یک محل باشد و به تشخیص گمرک با وضع و شئون اجتماعی آنان متناسب بوده و جنبه تجاری نداشته باشد. خودرو، موتورسیکلت و قایق موتوری شخصی مشمول مقررات فوق‌الذکر نمی‌باشد.