نخستین سفارت ایران در اروپا
هدف اصلی از تاسیس سفارتخانه، برقراری اتحادی میان ایرانیان و مسیحیان برای یافتن متحدی اروپایی در جنگ با دولت عثمانی بود که به این منظور هیئتی …
- در سال ۹۷۸ خورشیدی (۱۵۹۹ میلادی) به فرمان شاه عباس یکم صفوی، هیئتی متشکل از یک سفیر، حسینعلی بیگ بیات، و چهار منشی با نام های اروج بیگ منشی اول؛ علی قلی بیگ برادرزاده سفیر و دو نفر دیگر به اروپا فرستاده شد.
- این گروه که هدف اولیه آن ها بازدید از هشت دربار اروپایی جهت یافتن متحدی علیه امپراتوری عثمانی بود توسط جهانگرد انگلیسی آنتونی شرلی هدایت میشدند، شرلی به همراه ۲۵ انگلیسی دیگر از مسیر ونیز به دربار صفوی سفر کرده و در دربار شاه عباس جایگاهی یافته بود.
- ایرانیان برای حدود یک سده با عثمانیان در جنگ بودند، بنابراین هدف این ماموریت به روشنی، برقراری اتحادی میان ایرانیان و مسیحیان برای یافتن متحدی اروپایی در جنگ با دولت عثمانی بود.
- علاوه بر این مقرر شده بود فرستاده ویژهای به عنوان سفیر ایران در دربار بوریس گوندونوف امپراتور روسیه مستقر شود اما این گروه در نهایت تنها با سه فرمانروای آلمان، ایتالیا و امپراتوری اسپانیا دیدار نمود و طرح اولیه مبنی بر ملاقات با حاکمان انگلستان، فرانسه، اسکاتلند و لهستان در میانه مسیر ملغی گشت.
- در طول تاریخ ارتباطات مختلفی میان ایران و اروپا برقرار گشته که از جمله این موارد می توان به سفر آنتونی جنکینسن به نمایندگی از الیزابت یکم انگلستان در سال ۹۴۱ خورشیدی (۱۵۶۲ میلادی) اشاره نمود.