ناگفته هایی که پیش از تصمیم به طلاق در خارج از کشور باید بدانیم
رویداد جدایی و مسائل وابسته به آن همواره یکی از دشوارترین پدیده های فردی و اجتماعی است که در کنار فشار روانی و عاطفی که بر هر دو نفر وارد می نماید چگونگی انجام و مدیریت این رخداد، در آینده بر دیگر بخشهای زندگی هم اثرگذار بوده و می توان گفت که بر خلاف معنای واژه طلاق که به مفهوم رهایی است گاهی تا مدتها نشانه های منفی از آن در زندگی افراد باقی ماند. هنگامی که یک زوج بنا به جدایی دارند بدون در نظر گرفتن دلایل موثر بر این انتخاب؛ آگاهی از حقوق خود و گام برداشتن در مسیر مناسب می تواند درکنار دستیابی به بهترین نتیجه باعت کاستن آسیب های روانی و زیان های مادی ناشی از آن شود.
زمانی که هردو یا یکی از زوجین در خارج از کشور زندگی می کنند و تصمیم به طلاق از یکدیگر دارند می بایستی با آگاهی و دریافت مشاوره های مناسب گام در این مسیر گذاشته و چه بهتر اینکه رسیدگی به امور مربوطه به آن را به وکلایی بسپارند که شناختی کاملی از چالش های پیش رو داشته و با بهره گیری از دانش و تسلط بر قوانین به روز، فرآیندهای مورد نیاز را در یک مسیر درست و از پیش تعیین شده به سرانجام برسانند؛ چرا که بر خلاف باور عموم طلاق در خارج از کشور هرچند که از نظر شکل اجرا و قوانین تفاوتی چندانی با طلاق در داخل ایران ندارد اما فراهم نمودن مدارک و آماده سازی پیش نیاز ها پیچیده تر از آن چیزی است که در داخل ایران رخ می دهد و باید وکلایی انتخاب شوند که در کنار داشتن دانش بالای حقوقی، تجربه موفق به ثمر رساندن ده ها پرونده با شرایط متفاوت را در کوتاهترین زمان و با پایین ترین هزینه داشته باشند وکیل باید به مشکلاتی همچون :
دوری از ایران و هزینه ی بالای رفت و آمد
تمایل به دور نگاه داشتن خانواده ها و وابستگان برای جدایی
الزام به تعیین تکلیف مساله نگهداری و سرپرستی فرزند( ان) در خارج از کشور
همکاری نکردن یکی از دو نفر برای انجام طلاق شرعی و یا حضور نیافتن در سفارت
نا آشنایی به روند اداری در ایران و مشکلات مربوط به ثبت درخواستهای در سامانه های داخلی
تفاوت در قوانین طلاق خارجی و محدودیت زمانی برای ارائه مدارک مربوط به طلاق ایرانی به مقام های کشور محل زندگی
آگاه بوده و با شناخت کامل از مسائل حوزه طلاق ایرانیان خارج از کشور ؛ شرایطی را فراهم آورد تا با دریافت دستمزدی منصفانه و با کمترین دردسر و فشار روانی به زوجینی که فرسنگها دور از ایران هستند همه درخواستها به بهترین شکل پیگیری شده و روند انجام و پیشرفت پرونده به طور مرتب آگاهی رسانی شود.
انتخاب وکلای با تجربه و متخصص در زمینه طلاق خارج از کشور می تواند زوج ها را از دردسر و هزینه های اضافی رهایی بخشیده و فشارهای روانی وارد شده را بکاهد.
1- ایرانیان خارج کشور بر اساس ماده شش قانون مدنی در همه اموری که در اصطلاح حقوقی احوال شخصی نامیده می شوند و شامل مواردی همچون ازدواج، طلاق، ارث و وصیت می شود؛ تابع احکام دادگاه و قوانین داخلی ایران هستند.
2- بر اساس قوانین کشور، مادامی که طلاق به صورت رسمی در دادگاه های کشور پذیرفته و ثبت نشود، از لحاظ قانونی وشرعی ازدواج رسمی شناخته می شود و همه حقوق زناشویی در مورد هر دو طرف معتبر خواهد بود.
3- چنانچه خانم به اعتبار و استناد به حکم جدایی که در دادگاه های خارج از کشور گرفته است با مرد دیگری ازدواج نماید بر اساس قانون داخلی ایران؛ مرتکب جرم شده است و ازدواج دوم او مورد پذیرش نخواهد بود.
چگونگی پیگیری امور مربوط به طلاق توافقی با کمک وکلای ویژگان
اگرمیان زوج ها درباره همه مسائل مهم دوران زناشویی تفاهم وجود داشته باشد و با هم اندیشی با یکدیگر تصمیم به جدایی بگیرند ، کارهای طلاق به صورت توافقی پیش خواهد رفت؛ که در این حالت هریک از زوجین می بایست به وکلای رسمی دادگستری برای انجام کار طلاق توافقی وکالت بدهند. پیشنهاد می شود که جهت سرعت بخشیدن به روند انجام امور، انتخاب هر دو وکیل به ویژگان واگذار شود تا با توجه به شرایط موجود در پرونده وکلا با هماهنگی با یکدیگر بخشهای مورد نیاز را یک به یک انجام و فرآیندهای موردنیاز را مدیریت و به سرانجام شوند.
پس از انتخاب وکلا نوبت به تنظیم دو وکالت نامه طلاق در سامانه میخک خواهد رسید که در آن توافق صورت گرفته بین آقا و خانم درباره مهریه ، نگهداری فرزند، نفقه و …هم گنجانده خواهد شد که هر کدام باید به صورت جداگانه نسبت به ثبت درخواست در این سامانه اقدام و پس از دریافت کد رهگیری با توجه به کشور محل زندگی به صورت حضوری یا غیر حضوری فرآیند احراز هویت را برای تایید آن انجام داده و اصل وکالت نامه های تایید شده به همراه سایر مدارک مورد نیاز (به وسیله پست یا مسافری) به ایران فرستاده شود.
پس از آماده بودن همه مدارک شامل وکالتنامه ها ، توافقنامه طلاق، اصل مدارک شناسایی و اصل عقدنامه وکلا امور مورد نیاز را تا مرحله دریافت حکم قطعی طلاق از دادگاه پیش خواهند برد که بر اساس قوانین فعلی در ایران نخست درخواست طلاق در شورای حل اختلاف بررسی و با تایید نبود سازش بین هر دونفر برای ادامه زندگی مشترک ، پرونده به همراه حکم قطعی عدم سازش در اختیار دادگاه خانواده قرار خواهد گرفت تا پس از ارائه ادله و توضیحات مناسب وکلا ، قاضی رای به جدایی داده و دادگاه دادنامه طلاق صادر نماید.
با داشتن دادنامه طلاق و گواهی عدم بارداری خانم ثبت واقعه طلاق در شناسنامه ها در دفتر ازدواج و طلاق شدنی خواهد بود که پس از انجام کارهای مورد نیاز در دفترخانه ،سند رسمی طلاق دریافت و در صورت نیاز ترجمه و در سفارت کشور محل زندگی در تهران تایید شده و به همراه مدارک دریافتی بازگردانده خواهد شد تا در کشور محل زندگی مورد استفاده قرار گیرد.
چگونگی پیگیری امور مربوط به طلاق یک طرفه با کمک ویژگان
روشن است که در طلاق توافقی خانم و آقا برای جدایی به یک جمع بندی و نقطه مشترک رسیده اند و با هماندیشی درباره مسائل مهمی همچون مهریه، سرپرستی و نگهداری از فرزند و همه تعهدات دوران زناشویی تفاهم داشته که این توافق با کمک وکیل، در قالب یک سند رسمی تایید میشود اما در سوی مقابل، طلاق یکطرفه زمانی رخ میدهد که یکی از زوج ها، بدون رضایت دیگری، تصمیم به جدایی داشته باشد که در این حالت، با توجه به اینکه آقا خواهان جدایی است یا خانم باید با استناد به دلایل قانونی دادخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه نماید.
1- اگر خانم خواهان جدایی باشد و آقا موافق نباشد؛اینگونه از طلاق دشوار ترین روش برای جدایی ویژه برای ایرانیان خارج از کشور قلمداد میشود که می بایستی با مشورت وکیل دلایل محکمه پسندی که می تواند یکی از شروط ضمن عقد یا اثبات عسر و حرج باشد ارائه شود.
برا اثبات عسر و حرج میتوان به اعتیاد، بدرفتاری ،ضرب و شتم، ترک نفقه داشتن بیماریهای سخت و تمکین نکردن اشاره کرد.
اثبات خیانت و نبودن بلند مدت همسر یکی از دلایل خوب محکمه پسند برای درخواست طلاق خانمهای مقیم خارج کشور به شمار می اید
خاطرنشان میشود داشتن سند طلاق خارجی می تواند در کنار دیگر دلایل به عنوان مدرک مثبتی برای تاثیرگذاری بر کل پرونده و دستیابی به نتیجه دلخواه در دادگاه قلمداد شود اما به معنای پذیرش قطعی با دادخواست خانم نبوده و پیروزی در پرونده های طلاق یک طرفه از سمت خانم نیاز به دانش ، تجربه و تخصص بالای وکیل داشته و نتیجه گیری در این پرونده ها هم زمانبر خواهد بود.
2-اگر آقا خواهان جدایی باشد و خانم موافق نباشد: گاهی این اشتباه پیش می آید که قانون این اجازه را به آقا داده تا بدون ارائه دلیل خاص و تنها با طرح ادعا مبنی بر سرپیچی زن از وظایف زناشویی خود نسبت به طلاق همسر اقدام نماید اما این تصور اشتباه است و بر اساس ماده 1133 قانون مدنی طلاق از طرف مرد هم باید با رعایت شرایط قانونی از دادگاه انجام شود.
تعیین تکلیف مهریه و شرط تنصیف دارایی مساله ای است که بارها پیش آمده آقایان به سادگی آنرا نادیده می گیرند در حالیکه قانون اجازه طلاق را زمانی به او میدهد که همه مهریه خانم به او پرداخت و اگر اختیار واگذاری نیمی از دارایی خود را هم به همسرش داده باشد باید وضعیت آن مشخص شود.
در همه عقدنامه شرطی مبنی بر رضایت آقا برای شریک شدن نیمی از دارایی های خود با همسرش گنجانده شده که یکی از شروط ضمن عقد ازدواج است و با امضای عقدنامه مرد این مورد را هم می پذیرد اما آنچه در این شرط به روشنی بیان شده آنست که چنانچه آقا خواهان جدایی باشد باید نیمی از هر آنچه پس از ازدواج به دست آورده را به همسرش ببخشد بنابراین میتوان اینگونه نتیجه گرفت که هر چند که مرد در قانون حق طلاق را دارد اما این حق هیچ مانعی برای دریافت حقوق مالی خانم شامل مهریه نفقه و اجرت المثل نخواهدشد بطوریکه در مساله مهریه حتی اگر طلاق به دلیل روابط نامشروع زن نیز باشد، این امر هیچ تاثیری بر پرداخت همه مهریه نداشته و در هر صورت مهریه باید تسویه شود و تنها در مورد بخشیدن نیمی از اموال خود به شرط آنکه طلاق به دلایلی مانند داشتن رابطه نامشروع ، ناشزه بودن، اعتیاد، بیماری های خاص و… باشد این شرط توسط زن قابل دادخواست نخواهد بود
وکلای ترار اول موسسه ویژگان با تجربه سالها فعالیت در مورد انجام امور مورد نیاز ایرانیان خارج از کشور، آماده رسیدگی به درخواستهای طلاق خارج کشور چه بصورت توافقی و یا یکطرفه می باشند.
طلاق بهتر است در داخل ایران انجام شود یا در خارج کشور؟
ایرانیان خارج از کشور بر اساس قوانین ؛ در مورد مسائل حقوقی خود تابع قوانین داخل ایران خواهند بود و احکام دادگاه های کشوری که در آن زندگی می کنند در ایران پذیرفته نخواهند شد بنابراین حتی با وجود طلاق خارجی و تایید سفارت ثبت طلاق در ایران نیز الزامیخواهد بود.
ایرانیان خارج از کشور چگونه می توانند وکالت طلاق واگذار نمایند؟
دو سامانه میخک و ثنابرای تنظیم و تایید وکالت نامه از خارج از کشور در نظر گرفته شده است که پیشنهاد ویژگان استفاده از سامانه میخک است چراکه داشتن کارت ملی هوشمند و سیم کارت فعال در سامانه ثنا الزامی بوده اما در سامانه میخک تنها داشتن ایمیل و کد ملی کافیست.
برای ثبت طلاق خارج کشور در ایران چه مدارکی مورد نیاز خواهد بود؟
1- اصل شناسنامه هر دو نفر
2- اصل کارت ملی هر دو نفر
3- اصل سند ازدواج یا رونوشت تایید شده
4- حکم طلاق صادرشده از دادگاه کشور محل زندگی با ترجمه فارسی
5- گواهی طلاق شرعی دریافت شده از مراکز اسلامی مورد تایید سفارت
چه راهکاری برای دریافت مهریه از اموال خارج کشور همسر وجود دارد ؟
با توجه به اینکه مقام های قضایی در ایران در مورد اموال و دارایی هایی مرد در خارج از کشور حق هیچ گونه اقدامی را ندارند بنابراین داداخواست مهریه تنها در مورد دارایی های آقا داخل ایران شدنی است.
سریع ترین و کم هزینه ترین نوع طلاق کدام مورد بوده و در چه زمانی انجام می شود؟
ساده ترین و کم هزینه ترین روش برای جدایی ؛ طلاق توافقی بوده که فرآیندهای مورد نیاز در بازه زمانی 45 تا 90 روز انجام خواهد شد، اما در مواردی که زوج ها نیاز به پیگیری سریعتر اینگونه از طلاق داشته باشد پس از هماهنگی وکلای ویژگان کارهای مورد نیاز را در مدت زمان بسیار کوتاهتری (دو تا چهار هفته) پیگیری خواهند نمود.
شرایط پذیرفته شدن احکام طلاق صادره شده در دادگاه های خارج کشور به چه صورت می باشد؟
احکام و رای های صادره در دادگاههای کشور محل زندگی در صورتی در داخل ایران قابل استناد خواهد بود که مغایر با قوانین عرفی و شرعی ایران تشخیص داده نشود در غیر این صورت به هیچ عنوان تنفیذ ( اجرا ) نخواهد شد و کنسولگریها و دفاتر ثبت نیز هیچ گونه الزامی به ثبت اینگونه طلاق ها نخواهند داشت.
اگر خانم خواهان طلاق باشد اما همسر او در این باره همکاری لازم را با او نداشته باشد چه راهکاری وجود دارد؟
در این حالت خانم باید برای طلاف یک طرفه اقدام نمایدکه این گونه دادخواست ها پیچده ترین نوع طلاق برای ایرانیان خارج از کشور به شمارآمده و می بایستی باید دلایلی روشنی همانند بد رفتاری، نپرداختن نفقه و نبودن طولانی مدت همسر به دادگاه ارائه شود که با صرف انرژی و زمان بیشتر و صد البته تجربه و تخصص وکلای مورد اعتماد شانس به ثمر رساندن آن وجود خواهدداشت.
آیا ایرانیان خارج کشور می توانند انجام کارهای مربوط به طلاق خود در ایران را بطور مستقیم از سفارتها پیگیری نمایند ؟
بر اساس ماده 15 قانون حمایت از خانواده، ایرانیان خارج کشور میتوانند در صورت فراهم بودن شریط درخواست طلاق خود را به سفارت همان کشور واگذار نمایند اما در عمل رسیدگی به این امور به ویژه در طلاق یکطرفه با مشکلات اجرایی بسیاری روبرو بوده و پیشنهاد میشود این مساله بوسیله وکلای انتخابی در داخل کشور رسیدگی شود.
در صورت ثبت ازدواج در داخل ایران و دریافت گواهی طلاق شرعی از مرکز اسلامی میتوان طلاق را در نمایندگی ثبت نمود ؟
برای ثبت طلاق در سفارت ها داشتن حکم دادگاه محلی( طلاق خارجی ) به همراه گواهی طلاق شرعی دریافت شده از مرکز اسلامی مورد تایید سفارت نیاز خواهد بود.
شرایط دریافت و تایید گواهی عدم بارداری خانم های مقیم خارج کشور برای ثبت در دفاتر ازدواج-طلاق داخل ایران به چه صورت می باشد؟
یکی از مدارک مورد نیاز برای ثبت رویداد طلاق در دفاتر طلاق ارائه گواهی عدم بارداری خانم می باشد که برای پذیرش این گواهی باید:
1- دارای تاریخ معتبر بوده و بیش از یکماه از انجام آن سپری نشد باشد
2- سفارت کشور محل زندگی آنرا تایید و در سامانه میخک کد رهگیری قابل بررسی باشد
3- اگر پاسخ آزمایش به زبان غیر انگلیسی باشد می بایستی به فارسی ترجمه شود.