چگونگی انجام فرآیند تعویض کارت ملی هوشمند در خارج از کشور
بیش از دو دهه است که در ایران همه افراد دارای کد ملی ده رقمی اختصاصی شده اند که مبنای انجام همه ی کارهای اداری، بانکی و دریافت خدمات در داخل و خارج از کشور اعلام این شماره است که در قالب کارت ملی صادر و در اختیار همه ی افراد بالای 15 سال قرار گرفته است. تاکنون کارت های ملی در ایران در دو نسخه کاغذی و یک نسخه دارای چیپ الکترونیکی صادر شده که نسخه دیجیتالی آن به کارت ملی هوشمند معروف شده که از سال 98 ارائه کارت جدید و یا رسید تعویض در داخل ایران برای دریافت هرگونه خدمتی در ادارت و سازمان ها الزامی شده است.
برای ایرانیان خارج از کشور هم قرار بر این بود که کارهای تبدیل کارت های ملی قدیمی به نمونه هوشمند با فرستادن تجهیزات سخت افزاری به نمایندگی هایی که شمار ایرانیان در آن کشورها بیشتر است به سرعت آغاز شود اما پس از بازگشت تحریم ها داستان صدور کارت های ملی به یک چالش زمانبر در داخل تبدیل شد که همچنان هم ادامه داشته و به علت مشکل فراهم نشدن تراشه و بدنه خام کارتها صدور آن به طور مستقیم در سفارت ها از دستور کار خارج شد. از سال 1401نام نویسی و دریافت اثر انگشتان و ثبت درخواستهای ایرانیان خارج کشور برای تعویض نمونه های قدیمی کارت ملی هوشمند در چند نمایندگی ها آغاز شد و هم اکنون در نمایندگی کشورهای بزرگ این کار انجام می شود که قرار است که ۴۵ نمایندگی ایران در خارج از کشور این خدمات را ارائه به طور کامل به ایرانیان خارج از کشور ارائه نمایند
تاکنون نمایندگی های کوالالامپور، وین، مکزیکوسیتی، واشنگتن، برلین، لاهه، استکهلم، پکن، دهلی، لندن، مسکو، ایروان، استانبول، مسقط، کانبرا، رم و اسلو در حال اقدام برای ثبت درخواست صدور کارت ملی هوشمند برای ایرانیان خارج از کشور هستند و در دیگر نمایندگی های پس از هماهنگیهای لازم، آگاهی رسانی خواهد شد.
پایان مهلت استفاده از کارت ملی های قدیمی در ایران
اعتبار كارت های ملی قديمی در داخل كشور از ابتدای سال ۱۳۹۸ به پايان رسيده و ارائه خدمات اداری در ایران تنها با كارت ملی هوشمند و یا کارت ملی قدیمی همراه با رسید تعویض کارت امكان پذير می باشد اما دریافت خدمات كنسولی با كارت های ملی قديمی و اصل شناسنامه جدید در خارج از کشور همچنان امكان پذير می باشد مگر آنکه سفارت برای ارائه خدمات کنسولی دریافت آن را الزامی کرده باشد.
شرایط تعویض کارت ملی در زمان حضور در ایران برای ایرانیان خارج از کشور
ایرانیان خارج از کشور، برای دريافت هر گونه خدمات اداری، ثبتی، بانكی، گذرنامه ای و …. در داخل ایران در کنار ارائه اصل مدارك مورد نياز، بايد كارت ملی هوشمند و يا رسيد درخواست آن را همراه با اصل كارت ملی قديمی و اصل شناسنامه ارائه نمايند. این افراد در صورت ورود به كشور، جهت رسیدگی سریعتر می توانند برای دريافت كارت ملی هوشمند با ارائه مداركی که نشان دهنده اقامت آنها در خارج از كشور است به يكی از ادارات پنج گانه ثبت احوال تهران و همچنين اداره ثبت احوال شميرانات و شهرری و نيز اداره كل ثبت احوال استان تهران (پونک) رفته و نسبت به درخواست کارت ملی هوشمند اقدام نمایند.
دریافت کارت ملی هوشمند در ایران با واگذاری وکالت از خارج از کشور
با توجه به اینکه برای انجام فرآیندهای مورد نیاز برای دریافت کارت ملی جدید چه در داخل و چه در خارج از کشور نیاز به ثبت اثر انگشتان درخواست کننده می باشد بنابراین رسیدگی به کارهای مربوط به تعویض کارت ملی های قدیمی در داخل و خارج از ایران به شکل وکالتی شدنی نبوده و در صورت آماده بودن کارت ملی جدید، اصل آن پس از ثبت دوباره اثر انگشتان و تایید امضا تنها به خود فرد در داخل و یا خارج از کشور تحویل داده می شود و پدر و مادر و یا دیگر اعضای خانواده و وکیل م نمی تواند اصل آن را دریافت نماید.
چگونه برای تعویض کارت ملی قدیمی در خارج از کشور اقدام نماییم؟
با توجه به اینکه برای تعویض کارت ملی قدیمی می بایستی اثر انگشتان فرد درخواست کننده در سفارت ثبت و به صورت آنلاین به سازمان ثبت احوال فرستاده شود بنابراین حضور فرد در سفارت الزامی بود و انجام فرایندها به شکل غیرحضوری برای ایرانیان مقیم آمریکا، ایرانیان مقیم کانادا و ایرانیان مقیم استرالیا و دیگر کشورها فراهم نمی باشد
دریافت کارت ملی جدید در کانادا
ایرانیان مقیم کانادا هم امکان انجام کارهای مورد نیاز تعویض کارت ملی خود را به صورت غیر حضوری از ستاد کانادا وزارت خارجه نداشته و می بایستی یا در دفتر واشنگتن کارها را پیگیری نمایند یا در زمان حضور در ایران در دفاتر پیشخوان ثبت احوال کارهای کارت ملی هوشمند را رسیدگی نمایند
نکات مهمی که برای دریافت کارت ملی در خارج از کشور باید به یاد داشته باشیم
1- ایرانیان مقیم آمریکا و استرالیا هم برای دریافت این خدمت می بایستی پس از گرفتن نوبت به دفتر واشنگتن و کانبرا بروند و انجام کارها تنها به شکل حضوری خواهد بود
2- داشتن اصل شناسنامه برای انجام این درخواست در نمایندگی الزامی بوده و با ارائه تصویر یا رونوشت شناسنامه درخواست تایید نمیشود
3- با توجه به اینکه کار صدور کارت ملی درایران انجام میشود برای آگاهی از آماده بودن آن می بایستی نشانی کامل به همراه کدپستی و شماره تلفن همراه فعال خود یا یکی از بستگان یا دوستان در ایران به سفارت اعلام شود
4- پس از رسیدن کارت ملی جدید به دست نمایندگی، آماده تحویل بودن آن به شماره همراه ثبت شده در فرم نام نویسی با فرستادن پیامک آگاهی رسانی خواهد شد.
5- اگر شناسنامه ناخوانا، مخدوش یا قدیمی باشد پیش از اقدام برای دریافت کارت ملی هموشمند جدید باید کار تعویض آن انجام شود و با داشتن شناسنامه جدید درخواست کارت ملی در نمایندگی پاسخدهی خواهد شد در برخی نمایندگی ها کارهای مربوط به تعویض شناسنامه قدیمی و دریافت کارت ملی جدید همزمان انجام می شود که برای تعویض شناسنامه می بایستی درخواست پیش از آن در سامانه میخک ثبت شده باشد.
6- اطلاعات شناسایی به صورت آنلاین از سامانه ثبت احوال در ایران بررسی می شود که امکان قطع بودن این سایت و یا دیگر مسائل پیش بینی نشده وجود دارد بنابراین اگر از دیگر شهرها به سفارت مراجعه میشود معطلی و انجام دوباره همه فرآینده ها در روز دیگر را باید در نظر داشت
7-عکس های ثبت شده در کارت ملی در همان روز گرفته میشود که در کنار آمادگی برای انجام آن خانمها هم می بایستی دارای پوشش مناسب باشند
نکته مهم: برای تعویض کارت ملی قدیمی در خارج از کشور نیازی به ثبت درخواست در سامانه میخک نبوده اما پیش از حضور در سفارت باید نوبت اینترنتی گرفته شود.
دریافت شناسنامه فرزند ایرانیان مقیم کانادا
ایرنیان مقیم کانادا در صورتی که بخواهند برای دریافت شناسنامه ایرانی فرزند(ان) خود اقدام نمایند در گام نخست می بایستی گواهی تولد را که از طرف شهرداری ها و یا اداره آمار در کانادا صادر شده است به تایید وزارت خارجه کانادا برسانند و پس از آن برای ثبت درخواست شناسنامه، پدر می بایست با کد ملی خود در سامانه میخک وارد بخش سجلات شده و مدارک و اطلاعات مورد نیاز را تکمیل نماید.
پیش از ثبت درخواست صدور شناسنامه و دریافت کد رهگیری می بایست محل انجام کارها بین واشنگتن به صورت غیر حضوری و یا تهران به شکل وکالتی تعیین شود.
چنانچه برای صدور شناسنامه از دفتر واشنگتن اقدام شود این مسئله دست کم بین 4 تا 6 ماه زمانبر خواهد بود، خاطر نشان می شود که گواهی تولد فرزند در این روش برگردانده نخواهد شد و تعرفه خدمات کنسولی و هزینه های مربوط به فرستادن پستی مدارک بین 250 تا 300 دلار خواهد بود.
اما چنانچه درخواست در تهران پیگیری شود تنها به شناسنامه والدین و گواهی تولد فرزند نیاز خواهد بود و فرآیند انجام کار پس از دریافت مدارک تنها در دو هفته انجام خواهد شد. بنابراین با توجه به مراحل کار و برای صرفه جویی در زمان و هزینه؛ پیشنهاد می شود که انجام کار را با تنظیم وکالتنامه ساده اداری به کارشناسان ویژگان بسپارید تا تمام مراحل در کوتاهترین زمان ممکن در ایران پیگیری و پس از انجام کار شناسنامه فرزند را به شکل پستی به نشانی درخواست کننده درخارج از کشور فرستاده شود.
صدور شناسنامه برای افراد بین 15 تا 18 سال
برای کلیه افرادی که در خارج از کشور متولد شده اند و دارای پدر ایرانی بوده و به تازگی نیز با تصویب و تایید قانون تابعیت فرزند مادر ایرانی با پدر خارجی هستند شناسنامه ایرانی صادر می شود.
اگر فرد بین 15-18 سالگی باشد باید اصل گواهی تولد و اصل شناسنامه های پدر و مادر را به مقامات سفارت ارائه نماید.
در مواردی خاص پدر به تنهايی با حضور در سفارت و ارائه اقرارنامه رابطه نسب، مي تواند نسبت به ثبت تقاضای ولادت اقدام نمايد.
اگر ازدواج والدين رسما به ثبت نرسيده، ثبت ولادت با حضور پدر و مادر و ارائه اقرارنامه رابطه زوجيت و نسب انجام و شناسنامه صادر می شود.
به والدین توصیه می شود برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی ابتدا نسبت به ثبت ازدواج اقدام و سپس برای فرزند درخواست شناسنامه شود.
صدور شناسنامه برای افراد بالای 18 سال
کلیه متولدين خارج از کشور که به سن هجده سالگی رسيده اند مي توانند نسبت به ثبت درخواست صدور شناسنامه اقدام نمايند، این افراد برای تقاضا شناسنامه می بایست بعد از تهیه مدارک زیر به همراه والدین برای امضای اقرار نامه به سفارت مراجعه نمایند:
1- اصل شناسنامه های جديد پدر و مادر
2- کارت انگشت نگاری تایید شده توسط پلیس محل اقامت
3- عکس پرسنلی و تصویر کارت اقامت و یا گذرنامه متقاضی
4- اصل گواهی ولادت بین المللی فرزند صادر شده توسط شهرداری محل اقامت
تعویض شناسنامه افراد بالای 30 سال
بر اساس تبصره 2 ماه 36 قانون ثبت احوال: شناسنامه اولیه باید در سن سی سالگی تمام با عکس جدید صاحب آن تجدید شود، صاحب شناسنامه پس از رسیدن به 30 سال تمام مکلف است ظرف مدت یکسال برای تجدید آن مراجعه نماید.
مدارک لازم جهت تعویض عکس و شناسنامه
1- مراجعه به بخش کنسولی سفارت
2- پرداخت هزینه تعویض شناسنامه
3- تکمیل و امضاء فرم های لازم ( درخواست صدور شناسنامه مجدد)
4- تصویر کارت اقامت و تصویر دیگر مدارک معتبر عکس دار ایرانی
5- چهار قطعه عکس رنگی 3 در 4 جدید و یکنواخت پشت نویسی شده (بانوان با پوشش مناسب)
6- اصل شناسنامه و یک نسخه تصویر کلیه صفحات آن (چنانچه شناسنامه فاقد عکس باشد ارائه تصویر گذرنامه و یا مدرک عکس دار الزامی است)